CASE 4

Vasta seitsemän kertaa artikulaatioterapiaa eskari-ikäisellä

Asiakkaana on 6-vuotias tyttö, joka sössöttää, puhuu pikkulapsen puhetta. Tytön äänteet ovat yksinkertaisia (tähti >tätti), hänellä on äännevirheitä, joukko fonologisia prosesseja on kesken. Tytön L, V, J, S, R, D ja F -äänteet korvautuivat melko systemaattisesti toisilla (pallo>panno).

L on muutaman terapiakerran ansioista yleistynyt puheeseen kokonaan, yksi kerta aukaisi ensimmäisen lukon. Jokaisella terapiakerralla on otettu käsittelyyn uusi äänne ja muisteltu jo opittuja äänteitä. Nyt äänteet /r/-äännettä lukuun ottamatta onnistuvat harjoittelutilanteissa. Tytön kanssa tehdään Oral Placement Therapy -harjoituksia. 


OralPlacementTherapy on menetelmä, jossa haetaan äänteiden oikeat paikat ja liikemallit: harjoitellaan leuan vakaata asentoa sekä kielen ja huulien toimintaedellytyksiä eri äänteissä. Harjoituksissa muun muassa puhalletaan pilleillä, jotta opitaan pyöristämään huulia eri äänteiden edellyttämällä tavalla ja suuntaamaan ilmavirtaa. Harjoituksissa käytetään esimerkiksi saippuakuplia ilmavirran suuntaamiseen, spaattelia huulien ja kielen liikkeisiin, muroja ja juomapillejä kielen oikeapaikkaisuuteen jne.

Tytön kanssa pelataan terapiassa noppapelejä ja haetaan toistoja leikin kautta esim. nostamalla tavaroita pussista ja värittämällä värityskuvia. Tehtävät ovat nopeatempoisia, jotta oppimisen kannalta tärkeiden toistojen määrä maksimoituu.


Tähän mennessä tyttö ei ole vielä harjoitellut äänteitä lainkaan kotona. Mihin hän olisikaan jo päässyt, jos olisi saanut toistoja myös terapiakertojen ulkopuolella!

Share by: